Mirzaie A, Piroozmand S, Mousavi Z, Rustaiyan A. Investigation of Chemical Composition of Helichrysum artemisioides Essential Oil, and its Antibacterial and Cytotoxic Effects on Colon Cancer Cell Line and Analysis of Apoptotic Gene Expression Using PCR Method. Qom Univ Med Sci J 2018; 12 (3) :9-18
URL:
http://journal.muq.ac.ir/article-1-1333-fa.html
میرزایی امیر، پیروزمند سپیده، موسوی زهرا، روستاییان عبدالحسین. بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه هلیکریزوم آرتمیزییوئیدس، اثرات ضدمیکروبی و سمّیت سلولی آن بر روی رده سلولی سرطان کولون و آنالیز بیان ژنهای آپوپتوزی با روش PCR. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1397; 12 (3) :9-18
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-1333-fa.html
1- گروه داروسازی و سمشناسی، دانشکده داروسازی، واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- گروه زیستشناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.
3- گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، a.rustaiyan@srbiau.ac.ir
متن کامل [PDF 618 kb]
(1646 دریافت)
|
چکیده (HTML) (7788 مشاهده)
متن کامل: (2981 مشاهده)
مقدمه
گیاهان دارویی جزء منابع بالقوهای هستند که از نظر طب سنتی حایز اهمیت بوده و از دیرباز خواص درمانی و دارویی آنها مورد توجه محققین بوده است (1). در واقع، گیاهان دارویی مخازن غنی از متابولیتهای ثانویه و مؤثره دارویی هستند که کمتر از 1% وزن خشک گیاه را تشکیل میدهند، یکی از این ترکیبات دارای خواص دارویی، اسانسهای گیاهی میباشد (2،3). اسانس گیاهان دارویی، ترکیبات فرّار و معطری هستند که در اندامهای مختلف گیاه وجود دارند و یکی از نقشهای آن محافظت از گیاه در برابر عفونتهای میکروبی است (4،5). دلیل اصلی تشکیل اسانسها بهخوبی مشخص نیست، ولی این ترکیبات بهطورکلی بازماندههای ناشی از فرآیندهای اصلی متابولیسم گیاهان بوده که تحت تأثیر تنشها میباشند و از نظر شیمیایی همگن نبوده و بهاشکال مختلف اغلب با منشأ ترپنی مشاهده میشوند (6،7). سالیان درازی است که خواص ضدمیکروبی و ضدسرطانی اسانسها در حال بررسی است، همچنین تمایل محققان طی این سالها جهت شناسایی ترکیبات سازنده اسانسهای گیاهی و اثرات بیولوژیکی آنها مانند اثرات ضدسرطانی بیشتر شده است (8،9). مطالعات نشان میدهد سرطان عامل اصلی مرگومیر در کشورهای پیشرفته است و تا چندسال آینده تخمین زده میشود میزان شیوع آن به چند برابر برسد (10). سرطان کولون به رشد بیش از حد سلولهای روده بزرگ گفته میشود که ممکن است به بافتهای دیگر هم متاستاز دهد. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده است سرطان کولون سالانه باعث مرگ بسیاری از افراد در کل جهان میشود و این نوع سرطان در مردان پس از سرطان ریه بهعنوان شایعترین نوع سرطان شناخته شده است (11،12). بهمنظور درمان سرطان از روشهایی مانند جراحی، پرتودرمانی و شیمیدرمانی استفاده میشود؛ درحالیکه این نوع سرطان به اکثر داروها مقاوم بوده و درمان آن با موفقیت چندانی همراه نبوده است (13). یکی از روشهایی که اخیراً مطالعات زیادی بر روی آنها انجام شده، استفاده از گیاهان و اسانسهای آنها برای درمان سرطان است، محققان نیز در حال یافتن ترکیبات دارویی با منشأ گیاهی بدون اثرات جانبی هستند (14). همچنین از نقطه نظر بالینی، استفاده بیرویه از آنتیبیوتیکها جهت درمان بیماریهای باکتریایی منجر به پیدایش ایزولههای مقاوم به آنتیبیوتیک شده که هر روز بر تعداد آنها افزوده میشود (15). پیدایش سویههای مقاوم به آنتیبیوتیک، تلاش برای یافتن به عوامل ضدمیکروبی جدید را ضروری میکند. بهمنظور دستیابی به ترکیبات ضدمیکروبی جدید، از ترکیبات طبیعی مانند اسانس گیاهان دارویی استفاده میشود. هزینه پایین تولید و عدم بروز مشکلات زیستمحیطی ازجمله مزایایی است که گیاهان دارویی را بهعنوان یکی از کاندیداهای مناسب برای مهار سویههای باکتریایی معرفی کرده است (16). گیاه گل بیمرگ یا Helichrysum artemisiodes از گیاهان بومی کشور ایران در استان مرکزی بوده و از خانواده آستراسه است. این گیاه علفی چندساله با ارتفاع 40-15 سانتیمتر، در ماههای خرداد تا مرداد به گلدهی میرسد. این گیاه منبع با ارزشی از ترکیبات ثانویه بوده که از آن میتوان جهت درمان سنگ کلیه، اختلالات ادراری، دل درد، یرقان، اسهال و تنگینفس استفاده کرد (17،18). تاکنون مطالعهای در زمینه بررسی ترکیبات شیمیایی، اثرات بیولوژیک اسانس گیاه H. artemisiodes انجام نشده است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی ترکیبات شیمیایی تشکیلدهنده اسانس گیاه H. artemisiodes، اثرات ضدباکتریایی، سمّیت سلولی و آپوپتوز بر روی رده سلول سرطانی روده بزرگ (HT29)، همچنین آنالیز بیان ژنهای آپوپتوزی Bax و Bcl2 در سلولهای HT29 انجام شد.
روش بررسی
در این مطالعه تجربی، ابتدا گیاه H. artemisiodes از مرکز ذخایر زیستی ایران تهیه گردید، سپس مواد گیاهی جمعآوریشده پس از تمیز شدن، در سایه خشک، بهوسیله آسیاب پودر و در شرایط بهینه و مناسب نگهداری شدند. جهت استخراج اسانس گیاه، از روش تقطیر با آب و دستگاه اسانسگیری کلونجر استفاده شد؛ بدین ترتیب که ابتدا 100 گرم از برگ خشک گیاه خرد و به بالن 2 لیتری کلونجر منتقل گردید و مقدار 1 لیتر آب مقطر به آن اضافه شد. عملیات اسانسگیری بهمدت 4 ساعت ادامه یافت. در خلال عملیات، اسانس گیاه بهعلت فرّار بودن همراه بخارآب تقطیر و در لوله جمعآوریکننده کلونجر، جمعآوری شد. باتوجه به اینکه چگالی اسانس از چگالی آب کمتر است؛ بنابراین اسانس استخراجشده روی فاز آبی قرار گرفت و بهراحتی بهوسیله شیر تخلیه جداسازی شد. عمل آبگیری از اسانس حاصل با سولفات سدیم بدون آب (Na2SO4) انجام گرفت. از آنجاییکه اسانسها نسبت به نور، اکسیژن و دما حساسند و در چنین شرایطی ترکیبات آنها دچار تغییر و تحول میشود؛ لذا بلافاصله اسانس استخراجشده به یک شیشه تیره دربسته منتقل و تا مراحل بعدی کار در یخچال نگهداری شد. بهمنظور جداسازی و شناسایی ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره گیاه H. artemisiodes، از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصلشده به طیفسنج جرمی GC/MS (مدل Agilent 6890، ساخت کشور آمریکا) استفاده گردید. طول ستون 30 متر و قطر داخلی 25/0 میلیمتر بود و برای ردیابی از سامانه پونیزاسیون الکترونی با انرژی eV70 استفاده شد. برنامه حرارتی دستگاه به این صورت بود که دما از 50 درجه سانتیگراد شروع و تا 250 درجه سانتیگراد ادامه پیدا میکرد. از حامل هلیوم 99/99%، مقدار تزریق 1 میکرولیتر و سرعت جریان گاز 15 میلیلیتر در دقیقه تنظیم شده بود. حجم 1 میکرولیتر از اسانس گیاه به دستگاه GC/MS تزریق شد، سپس نتایج بهدستآمده از دستگاه، براساس اندیس کواتس و مراجعه به فرهنگ طبیعی ترکیبات طبیعی شناسایی گردید. برای شناسایی و تعیین مقدار ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره گیاه H. artemisiodes، از سطح زیر پیک GC/MS و اطلاعات موجود در بانک اطلاعاتی (National Institute Standard and Technology) NIST استفاده شد.
در این مرحله، خاصیت ضدمیکروبی اسانس با روش حداقل غلظت مهاری (MIC) بررسی گردید. MIC به کمترین غلظت از ترکیبات که رشد میکروارگانیسم را مهار میکند، اطلاق میشود. در این مطالعه، از باکتریهای Listeria monocytogenes ATCC 35152، Staphylococcus aureus ATCC 29213، Salmonella typhimurium ATCC 14028 و Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 استفاده شد. بدین منظور، ابتدا باکتریهای مدنظر در محیط کشت مایع (بهمدت 12 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد) انکوبه و در پی آن با استفاده لوله 5/0 مکفارلند رقیق شدند. سپس رقتهای متوالی از اسانس گیاه H. artemisiodes در محدوده غلظت از 500-9/3 میلیگرم برمیلیلیتر (9/3، 8/7، 62/15، 25/31، 5/62، 125، 250، 500) تهیه گردید. بعد از آن، پلیتهای 96 خانهای به کمک توزیع 95 میکرولیتر از محیط مولرهینتون براث، 5 میکرولیتر از تلقیح میکروبی و 100 میکرولیتر از اسانس با غلظتهای مختلف مورد استفاده قرار گرفتند. چاهک آخر شامل 95 میکرولیتر محیط مولر هینتون براث با 5 میکرولیتر از باکتریهای منتخب در هر ردیف بهمنزله نمونه شاهد در نظر گرفته شد. محتویات هر چاهک روی شیکر (بهمدت 60 ثانیه با دور rpm 100) مخلوط شد، سپس در دمای 37 درجه بهمدت 24 ساعت انکوبه شدند. بعد از این مدت، میزان رشد میکروبی با میزان جذب در طول موج 620 نانومترخوانده و میزان MIC تعیین گردید.
سلولهای رده سلولی سرطان کولون (HT29 cell line) و نرمال L929 از بخش کشت سلولی انستیتوپاستور ایران بهصورت فلاسک تهیه گردید و در محیط کشت RPMI1640 (Biosera, USA) با 3/7 =pH کشت داده شد. لازم به ذکر است محیط کشت RPMI1640 با نسبت 200 میکروگرم برمیلیلیتر پنیسیلین G، استرپتومایسین و 10% سرم جنین گاوی (Fetal Bovine Serum: FBS) غنی شده بود.
بهمنظور انجام تست سمّیت سلولی اسانس گیاه H. artemisiodes، روش MTT (3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-2,5-Diphenyltetrazolium Bromide) به کار برده شد. بهطور خلاصه، تعداد 5 هزار سلول در هر چاهک 96تایی پلیت سلولی اضافه شد و غلظتهای 78/0، 56/1، 125/3، 25/6، 12، 25، 50 و 100 میلیگرم برمیلیلیتر از اسانس در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت بر روی رده سلولی سرطانی کولون (HT29) و نرمال L929 افزوده شد. بعد از گذشت مدت زمان مورد نظر، محلول رویی محیط کشت دور ریخته شد و سلولها با رنگ MTT (محلول 5/0 میلیگرم برمیلیلیتر در PBS) بهمدت 4 ساعت تحت شرایط دیاکسیدکربن 5% و دمای 37 درجه سانتیگراد انکوبه شدند. پس از محلولسازی فرمازان با 100 میکرولیتر دی متیل سولفوکساید، جذب نوری در طولموج 570 نانومتر بهوسیله دستگاه قرائتخوان الایزا (ELISA reader, Oraganon Teknika، ساخت هلند) خوانده شد.
سپس رنگ MTT، جداسازی و کریستالهای فورمازان تولیدشده باسلولهای زنده در ایزوپروپانول حل شدند. در نهایت، میزان کشندگی سلول بهکمک فرمول زیر محاسبه گردید.
100´(جذب نوری سلولهای کنترل/جذب نوری سلولهای تیمار شده)= میزان بقای سلولی
همچنین میزان دوز 50% کشندگی (IC50 Half maximal inhibitory concentration,) نیز محاسبه شد.
بهمنظور بررسی میزان بیان ژنهای آپوپتوزی Bax و Bcl2 در سطح mRNA، از روش Real Time PCR استفاده گردید؛ بدین ترتیب که ابتدا کل RNA سلولهای تحت تیمار و غیرتیمار با عصاره، با کیت استخراج RNA (کیاژن، امریکا، طبق دستورالعمل آن)، استخراج شدند، سپس غلظت آن بهوسیله دستگاه نانودراپ (IMPLEN GmbH، ساخت آلمان) تعیین گردید. در پی آن، برای سنتز cDNA از مولکولهای RNA استخراجشده، از کیت Revert AidTM First strand cDNA Synthesis Kit (Fermentas، لیتوانی) بدین ترتیب: 5 میکرولیتر بافر x5، یک میکروگرم RNA، 5/0 میکرولیتر پرایمرهای Random hexamer، 5/0 میکرولیتر از پرایمر Oligo dT، 2 میکرولیتر dNTPs، 1 میکرولیتر RNase inhibitor، 1 میکرولیتر Reverse Transcriptase (20 واحد برمیکرولیتر) و آب مقطر 2 بار تقطیر (تا حجم نهایی 20 میکرولیتر) استفاده گردید. در سنتز cDNA، از برنامه دمایی 5 دقیقه در دمای 25 درجه سانتیگراد، 60 دقیقه در دمای 42 درجه سانتیگراد، 5 دقیقه در دمای 70 درجه سانتیگراد و 5 دقیقه در دمای 4 درجه سانتیگراد استفاده شد. پرایمرهای مورد استفاده برای ژنهای هدف Bax، Bcl2 بود و ژن GAPDH بهعنوان کنترل داخلی مورد استفاده قرار گرفت. توالی آغازگرهای رفت و برگشتی ژن هدف Bax بهصورت 5'- TTGCTTCAGGGTTTCATCCAG -3'
و 5'- AGCTTCTTGGTGGACGCATC -3' بودند. همچنین توالی آغازگرهای رفتوبرگشت ژن هدف Bcl2 بهصورت 5'- TGTGGATGACTGAGTACCTGAACC -3'
و 5'- CAGCCAGGAGAAATCAAACAGAG -3' و برای ژن مرجع GAPDH بهصورت 5'-CGTCTGCCCTATCAACTTTCG-3' رفت، و 5'-CGTTTCTCAGGCTCCCTCT-3' برگشتی بود. در نهایت برای بررسی بیان ژنها، روش Real Time PCR (Bioneer، کره) به کار برده شد (26).
نتایج حاصل در این مطالعه با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 20 و آنالیز واریانس (با اندازهگیریهای مکرر) تحلیل شدند. سطح معنیداری،
(05/0p<) در نظر گرفته شد. تمامی تستها بهصورت 3 بار تکرار انجام گرفت.
یافتهها
آنالیز کروماتوگرام GC-MS اسانس گیاه H. artemisiodes، 55 پیک را نشان داد که بیانگر وجود ترکیبات فیتوشیمیایی موجود در گیاه بود. با مقایسه طیفها با اطلاعات کتابخانه NIST، 55 ترکیب شیمیایی شناسایی گردید. از میان ترکیبات شناساییشده، (12/585%) Carvacrol و
(12/5%) 1R-α-Pinene دارای بیشترین درصد مواد تشکیلدهنده بودند.
نتایج حاصل از بررسی میزان اثرات ضدباکتریایی اسانس علیه باکتریهای L. monocytogenes، S. aureus، S. typhimurium و P. aeroginosa نشان داد این اسانس، بیشترین تأثیر را روی باکتریهای گرم مثبت (S. aureus و L. monocytogenes ) و کمترین را بر روی دو باکتری دیگر که گرم منفی بودهاند، داشته است (جدول شماره 1).
جدول شماره 1. نتایج MIC اسانس گیاه H. artemisiodes در سویههای باکتریایی منتخب.
نام باکتری |
MIC (میلیگرمبرمیلیلیتر) |
سالمونلا تیفی موریوم |
5/62 |
سودوموناس آئروژینوزا |
62/15 |
استافیلوکوکوس اورئوس |
8/7 |
لیستریا مونوسیتوژنز |
8/7 |
بررسی میزان سمّیت سلولی اسانس با استفاده از روش MTT در غلظتهای 78/0، 56/1، 125/3، 25/6، 12، 25، 50 و 100 میلیگرم برمیلیلیتر بر روی رده سلولی HT29 انجام گرفت و دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 16و آزمون آنالیز واریانس با اندازهگیریهای مکرر آنالیز شدند. نتایج حاصل از مقایسه تست سمّیت سلولی بین غلظتهای مختلف اسانس در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت در رده سلولی HT29 نشان داد اسانس در مدت زمان 72 ساعت و غلظت 100 میلیگرم بیشترین تأثیر سمّیت سلولی را داشته (0001/0p<) و در مقابل، در مدت زمان 24 ساعت و غلظت 78/0 میلیگرم، کمترین تأثیر را بر روی سلولها داشته است که از لحاظ آماری در مقایسه با گروه کنترل معنیدار نبود (05/0 P>) (فارسی شود). همچنین میزان IC50 این اسانس در مدت زمان 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب برابر با 5/31، 08/6 و 9/2 میلیگرم برمیلیلیتر بود. با مقایسه این نتایج میتوان نتیجه گرفت بیشترین میزان سمّیت سلولی اسانس مربوط به غلظت 100 میلیگرم در زمان 72 ساعت بوده و کمترین تأثیر بر روی سلول را این اسانس در زمان 24 ساعت داشته است (جدول شماره 2).
جدول شماره 2. اثر غلظتهای مختلف اسانس گیاه H. artemisiodes بر روی رده سلولی HT29.
زمان
ساعت |
78/0
میلیگرم برمیلیلیتر |
56/1
میلیگرم برمیلیلیتر |
125/3
میلیگرم برمیلیلیتر |
25/6
میلیگرم برمیلیلیتر |
12
میلیگرم برمیلیلیتر |
25
میلیگرم برمیلیلیتر |
50
میلیگرم برمیلیلیتر |
100
میلیگرم برمیلیلیتر |
24 |
2/0±5/94 |
5/0±89 |
7/0±80 |
4/0±5/68 |
* 3/0±5/60 |
** 2/0±7/53 |
** 5/0±5/40 |
4/0±75/32 *** |
48 |
6/0±3/85 * |
4/0±5/72 * |
5/0±5/66 ** |
5/0±5/50 ** |
3/0±5/39 *** |
3/0±31 *** |
3/0±7/20 *** |
2/0±75/16 *** |
72 |
4 /0±2/73* |
2/0±5/59 ** |
3/0±2/51 ** |
3/0±5/41 *** |
5/0±5/29 *** |
4/0±23 *** |
2/0±8/10 *** |
1/0±7/1 *** |
نتایج بهصورت درصد بقا در مقایسه با نمونههای کنترل و به صورت میانگین ± انحراف معیار گزارش شد.
05/0>p معنیدار در نظر گرفته شد. (*:05/0p<، **:01/0(p<، *** 001/0p<).
تیمار سلولهای نرمال L929 با غلظتهای مختلف اسانس 78/0، 56/1، 125/3، 25/6، 12، 25، 50 و 100 میلیگرم برمیلیلیتر با استفاده از تست MTT طی مدت زمان 24، 48 و 72 ساعت انجام شد. همچنین اسانس در غلظت 100 میلیگرم برمیلیلیتر، بیشترین مهار تکثیر سلولی را داشت و اختلاف فاحشی با گروه کنترل نشان داد که از لحاظ آماری معنیدار بود (001/0P<). درحالیکه در غلظتهای کمتر از 5/12 میلیگرم برمیلیلیتر نسبت به گروه کنترل اختلاف معنیداری را نشان نداد و از نظر آماری معنیدار نبود (05/0P>) (جدول شماره 3). لازم به ذکر است میزان IC50 این اسانس در رده سلولی L929 در مدت زمانهای 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب برابر با 225، 186 و 157 میلیگرم برمیلیلیتر بود.
جدول شماره 3: اثر غلظتهای مختلف اسانس گیاه H. artemisiodes بر روی رده سلولی L929.
زمان
ساعت |
78/0
میلیگرم برمیلیلیتر |
56/1
میلیگرم برمیلیلیتر |
125/3
میلیگرم برمیلیلیتر |
25/6
میلیگرم برمیلیلیتر |
12
میلیگرم برمیلیلیتر |
25
میلیگرم برمیلیلیتر |
50
میلیگرم برمیلیلیتر |
100
میلیگرم برمیلیلیتر |
24 |
2/0±2/97 |
2/0±94 |
3/0±2/92 |
4/0± 7/91 |
3/1±88 |
7/0±7/81 |
5/0±74 |
6/0±7/63 ** |
48 |
8 /0±3/98 |
1/1±2/93 |
6/0±2/91 |
9/0±90 |
9/0±87 |
8/0±7/78 |
6/0±5/70 |
7/0±59 ** |
72 |
9/0±95 |
9/0±7/88 |
7/0±2/86 |
8/0±5/84 |
5/0±81 |
7/0±2/74 |
5/0±65 * |
6/0±54 ** |
نتایج به صورت درصد بقا در مقایسه با نمونههای کنترل و به صورت میانگین ± انحراف معیار گزارش شد
. 05/0>p معنیدار در نظر گرفته شد. (*:05/0p<، **:01/0> (p، *** 001/0p<).
بررسی میزان القای بیان ژنهای آپوپتوزی Bax و Bcl2 در سلولهای سرطانی کولون (HT29) تیمارشده با غلظت IC50 اسانس با استفاده از روش Real Time PCR بعد از 24 ساعت ارزیابی شد. نتایج Real Time PCR نشان داد ژنهای Bax و Bcl2 نسبت به ژن مرجع در رده سلولی سرطانی کولون تیمارشده طی 24 ساعت به میزان 2/0±9/2 (05/0p<) افزایش و 7/0±2/0 (05/0p<) کاهش داشتهاند (نمودار).
