زمیـنه و هدف: تغییرات متابـولیک بعد از مصرف غذا (Postprandial) به ویژه غذاهای پرچرب، منجر به پیشرفت آترواسکلروز و افزایش خطر بیماریهای قلبی- عروقی میشود. سرکهی سیب یک عصارهی اسیدیتیک است، و دارای اثـرات دارویـی زیادی میباشد. در این مطالعه، اثرات حاد سرکهی سیب بر تعدادی از عوامل خطر بیوشیمیایی آترواسکلروز در خرگوشهای هایپرکلسترولمیک بررسی شده است. روش بررسی: 32 خرگوش نیوزیلندی به طور تصادفی به چهار گروه؛ رژیم معمولی، رژیم پرکلسترول (1% کلسترول)، رژیم پُرکلسترول (1% کلسترول) با 5 میلیلیتر سرکهی سیب و رژیم پرکلسترول (1% کلسترول) با 10 میلیلیتر سرکهی سیب تقسیم شدند. قبل از آزمایش و 3 ساعت پس از مصرف رژیمهای مداخلهای، ترکیبات(C-Reactive Protein) CRP، کلسترولLDL- (LDL-C)، کلسترول-HDL HDL-C))، کلسترول توتال، مالون دیآلدئید (MDA)،LDL اکسید شده (OxLDL)، آنزیمهای کبدی (SGOT, SGPT)، نیتریت، نیترات، گلوکز، فیبرینوژن،تریگلیسرید و آپولیپوپروتئینهای A و(apoA, apoB) B، اندازهگیری شدند. برای بررسی نتایج بیوشیمیایی و مقایسهی میانگین گروههای آزمایش از آزمون واریانس یکطرفه و آزمون LSD استفاده گردید. میانگین اختلاف بین قبل از تیمار و 3 ساعت پس از تیمار برای اختلاف بین گروهها در نظر گرفته شد. در تمامی موارد 05/0P< سطح معنیداری تلقی گردید. یافتهها: در این مطالعه، در گروه رژیم پرکلسترول نسبت به گروه رژیم معمولی فیبرینوژن، نیتریت، گلوکز و CRP, MDA, OxLDL افزایش معنیداری داشت. بین هر دو گروه سرکهی سیب با گروه رژیم پرکلسترول از نظر مقدار فیبرینوژن، اختلاف معنیداری مشاهده گردید. مصرف10 میلیلیتر سرکهی سیب همراه با رژیم پرکلسترول موجب کاهش معنیدار، در فاکتورهای MDA ،OxLDL و گلوکز در مقایسه با رژیم پرکلسترول شد. همچنین مصرف 5 میلیلیتر سرکهی سیب همراه با رژیم پرکلسترول باعث کاهش معنیدار در LDL-C و کلسترول توتال نسبت به رژیم پرکلسترول گردید. اختلاف معنیداری بین گروههای مختلف سرکهی سیب با گروه رژیم پرکلسترول در مقدار CRP, TG ApoA, HDL-C, ApoB, SGOT, SGPT,، نیتریت و نیترات دیده نشد. نتیجهگیری: با توجه به نتایج این تحقیق، مصرف سرکهی سیب به عنوان یک آنتیاکسیدان باعث کاهش برخی از عوامل خطر آترواسکلروز میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |