1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور ، fereshtehdadfar2003@yahoo.com
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور
چکیده: (4458 مشاهده)
زمینه و هدف: انسانها در دنیایی از امواج و انرژیها زندگی میکنند؛ امواجی که از منابع مختلف ساطع شده و زیانآورند. یکی از عوارض احتمالی مواد رادیواکتیو بر بدن، تأثیر آن بر میزان تولید اسپرم و توانایی باروری است. در پژوهش حاضر به بررسی اثر ید ۱۳۱ بر میزان حرکت و تعداد اسپرمها در موش نر پرداخته شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تعداد 40 سر موش صحرایی نر بالغ به دو گروه شامل: گروه تحت تیمار با گاواژ دهانی ید ۱۳۱ و گروه کنترل تقسیم شدند. پس از گذشت 24 ساعت، تعداد و میزان تحرک اسپرمها در هر دو گروه با استفاده از آزمون آماری تیتست تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: در این مطالعه، میزان تحرک و تعداد اسپرم در گروه تیمار با ید ۱۳۱ نسبت به گروه کنترل، اختلاف معنیداری داشت. همچنین میزان اسپرمهای فعال پیشرونده و مرده بیتحرک در گروه تیمار با ید 131 به ترتیب کاهش و افزایش معنیداری را نسبت به گروه کنترل نشان دادند، ولی در تعداد اسپرمهای دارای تحرک کمتر و غیرپیشرونده در هر دو گروه، اختلاف معنیدار نبود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه، از آنجا که ید ۱۳۱ در درمان بیماریهای مختلف بهکار میرود؛ لذا درمان با این روش میتواند آثار مخربی بر دستگاه تناسلی جنس نر، ازجمله قدرت تحرک و تعداد اسپرم داشته باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
پزشکی هسته ای دریافت: 1396/11/11 | پذیرش: 1396/12/23 | انتشار: 1397/7/23