Fatahi S, Haghighatdoost F, Larijani B, Azadbakht L. The Effect of a Weight Reducing Diet (Containing Fish, Walnut or Their Combination) on Inflammatory Factors and Lipid Indices in Overweight and Obese Women: A Randomized Clinical Trial. Qom Univ Med Sci J 2018; 12 (9) :1-11
URL:
http://journal.muq.ac.ir/article-1-2035-fa.html
فتاحی سمیه، حقیقت دوست فهیمه، لاریجانی باقر، آزادبخت لیلا. تأثیر رژیم غذایی کاهش وزن (حاوی ماهی،گردو و یا ترکیب آنها) بر فاکتورهای التهابی و شاخصهای لیپیدی در زنان با اضافه وزن و چاق: کارآزمایی بالینی تصادفیشده. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1397; 12 (9) :1-11
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2035-fa.html
1- گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
3- پژوهشگاه غدد
4- گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، Azadbakhtleila@gmail.com
چکیده: (5338 مشاهده)
زمینه و هدف: گزارشهای متعددی در ارتباط با اثرات مفید اسیدهای چرب امگا-3 بر روی عوامل التهابی و پروفایللیپیدی وجود دارد. علیرغم این، منابع مختلف این نوع اسیدهای چرب زیاد مورد بررسی قرار نگرفته است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات مصرف گردو (منبع گیاهی اسید چرب امگا-3)، ماهی سالمون (منبع دریایی اسید چرب امگا-3) و ترکیب آنها بر فاکتورهای التهاب و سطوح سرمی لیپیدها در زنان دارای اضافه وزن و چاق انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 99 زن چاق دارای اضافه وزن به مدت 12هفته تحت مداخله با سه رژیم کاهش وزن با ماهی (300 گرم در هفته)، گردو (18 عدد گردو در هفته) یا ترکیب ماهی و گردو (150 گرم ماهی و 9 عدد گردو در هفته) قرار گرفتند. فاکتورهای التهابی و لیپیدهای سرم در آغاز و پایان مطالعه اندازهگیری شدند. دادهها به کمک آزمون واریانس تحلیل شدند.
یافتهها: کاهش (03/0=p) LDL، (01/0>p)hs-CRP، (01/0=p) TNF-α، (01/0>p) IL-6 و افزایش HDL(01/0>p) در گروه ترکیبی ماهی و گردو، بهطور معنیداری بیشتر از گروه ماهی و گردو بود. همچنین یک کاهش معنیدار در تریگلیسرید گروه دریافتکننده ماهی در مقایسه با سایر گروهها مشاهده گردید (07/0=p)؛ اگرچه این تفاوت معنیدار نبود. تغییرات وزن و دور کمر در گروه ترکیبی ماهی و گردو نسبت به سایر گروهها نسبتاً معنیدار دیده شد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد تأثیر مصرف ترکیبی منبع گیاهی و دریایی اسید چرب امگا-3 بر کاهش عوامل التهابی و بهبود پروفایللیپیدی، مفیدتر از دریافت مجزای ماهی یا گردو میباشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1396/11/21 | پذیرش: 1397/2/30 | انتشار: 1397/9/24