Hajinezhad M R, Jamshid A, Hajian Shahri S. Effect of Hydroalcoholic Extract of Tamarix dioica on Liver Histopathological Changes in Rats Fed with High Fat Diet. Qom Univ Med Sci J 2019; 13 (5) :1-8
URL:
http://journal.muq.ac.ir/article-1-2460-fa.html
حاجی نژاد محمد رضا، جمشیدیان عباس، حاجیان شهری شقایق. تأثیر عصاره هیدروالکلی تاماریکس دیوکا بر تغییرات هیستوپاتولوژیک کبد در موشهای صحرایی تغذیهشده با جیره پرچرب. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1398; 13 (5) :1-8
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2460-fa.html
1- گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل ، hajinezhad@gmail.com
2- گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل
3- دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل
چکیده: (4856 مشاهده)
زمینه و هدف: تاماریکس دیوکا، گیاه دارویی منطقه بلوچستان است که اثرات آنتیاکسیدان و ضددیابتی دارد. این پژوهش با هدف تعیین تأثیر عصاره هیدروالکلی این گیاه بر آسیب کبدی ناشی از جیره پرچرب انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 30 سر موش صحرایی نر ویستار بهطور تصادفی به سه گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول یا گروه کنترل با جیره عادی تغذیه شدند؛ گروه دوم (گروه هیپرلیپیدمیک) به مدت یکماه با جیره حاوی چربی بالا تغذیه شدند و به گروه سوم به مدت یکماه، رژیم پرچرب داده شد. در ادامه، عصاره تاماریکس دیوکا را با دوز 200 میلیگرم برکیلوگرم بهصورت خوراکی به مدت یکماه دریافت کردند. در آخر دوره، از قلب رتها جهت اندازهگیری آنزیمهای کبدی، کلسترول و تریگلیسرید سرم، خونگیری بهعمل آمد. نمونههای بافتی کبد پس از آسانکشی و رنگآمیزی با هماتوکسیلین & ائوزین، بهوسیله میکروسکوپ نوری بررسی شدند.
یافتهها: تجویز عصاره تاماریکس دیوکا (با دوز 200 میلیگرم برکیلوگرم در وزن بدن) باعث کاهش معنیدار سطح کلسترول و تریگلیسرید سرم در مقایسه با گروه هیپرلیپیدمیک بدون درمان شد (001/0p<). همچنین تیمار با عصاره تاماریکس دیوکا، سطح آنزیمهای کبدی آسپارتات ترانس آمینار (AST) و آلانین ترانس آمیناز (ALT) را نسبت به گروه هیپرلیپیدمیک بدون درمان، بهطور معنیداری کاهش داد (01/0p<). در بررسی هیستوپاتولوژی، تجمع چربی در گروه تحت درمان با تاماریکس دیوکا نسبت به گروه هیپرلیپیدمیک بدون درمان کمتر بود.
نتیجهگیری: تجویز عصاره هیدروالکلی تاماریکس دیوکا میتواند آسیب ناشی از تغذیه با جیره پرچرب را کاهش دهد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1398/1/26 | پذیرش: 1398/3/7 | انتشار: 1398/4/24