دوره 14، شماره 1 - ( فروردین 1399 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 28-21 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khadem al-hosseini M, Khoshgoo M, Taghizadeh R, tanha K, Shidfar F. Investigating the level of nutritional literacy and its accompanying factors in Seminary students of Qom City in 2019. Qom Univ Med Sci J 2020; 14 (1) :21-28
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2774-fa.html
خادم الحسینی مجتبی، خوشگو مهدی، تقی زاده رامین، تنها کیارش، شیدفر فرزاد. بررسی سطح سواد تغذیه ای و عوامل همراه آن در طلاب در حال تحصیل در مدارس حوزه ی علمیه ی شهر قم در سال 1398. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1399; 14 (1) :21-28

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2774-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی ایران ، shidfar.f@iums.ac.ir
چکیده:   (4535 مشاهده)
زمینه و هدف: آموزش تغذیه ، راهبردی اساسی در اصلاح عادات تغذیه ای و به دنبال آن پیشگیری از بیماری های غیر واگیر است. با توجه به اهمیت موضوع سواد تغذیه ای و آگاهی روحانیون در جهت فرهنگ سازی مناسب در عرصه ی سلامت و مقابله با سوء استفاده از اطلاعات ناقص پزشکی و دینی مردم ، سواد تغذیه ای طلاب حوزه ی علمیه ی قم را برای اولین بار مورد سنجش قرار داده ایم.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی درسال1398 باحضور176 نفر از طلاب بالای18 سال درحال تحصیل درحوزه ی علمیه شهر قم انجام شد. در این پژوهش از پرسشنامه سوادتغذیه ای بزرگسالانEINLA استفاده گردید. همچنین قد و وزن شرکت کنندگان اندازه گیری و نمایه توده بدنی محاسبه شد.
یافته ها:  میانگین امتیاز سواد تغذیه ای طلاب1/3±1/28 بود. میانگین امتیاز در زنان3/2±2/29 و در مردان1/4±3/27 بود. اکثر افراد شرکت کننده(5/87 %)سواد تغذیه ای کافی یا مناسب و بقیه(5/12 %)سواد تغذیه ای ناکافی داشتند. بهترین امتیاز مربوط به شناخت گروه های غذایی و کم ترین امتیاز در رابطه با شناخت و مهارت اندازه گیری موادغذایی بود. اختلاف آماری معناداری بین زنان و مردان ازنظر سطح سواد تغذیه ای دیده شدکه حاکی از بهتر بودن سواد تغذیه ای زنان نسبت به مردان است. هیچ ارتباط معناداری میان سن،وزن و نمایه توده بدنی با وضعیت سواد تغذیه ای  شرکت کنندگان مشاهده نشد.
نتیجه گیری: سطح سوادتغذیه ای دراکثر شرکت کنندگان درحد کافی ارزیابی شد. هیچ ارتباط معناداری میان وضعیت سوادتغذیه ای با شاخص های آنتروپومتریک مشاهده نگردید.
متن کامل [PDF 618 kb]   (1047 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1802 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1399/1/3 | پذیرش: 1399/2/1 | انتشار: 1399/1/10

فهرست منابع
1. 1. Kindig DA, Panzer AM, Nielsen-Bohlman L. Health literacy: a prescription to end confusion. Washington, D.C: National Academies Press; 2004. Link [DOI:10.17226/10883]
2. Nutbeam D. Health literacy as a public health goal: a challenge for contemporary health education and communication strategies into the 21st century. Health Promot Int 2000;15(3):259-67. Link [DOI:10.1093/heapro/15.3.259]
3. Doustmohammadian A, Keshavarz Mohammadi N, Omidvar N, Amini M, Abdollahi M, Eini-Zinab H, et al. Food and nutrition literacy (FNLIT) and its predictors in primary schoolchildren in Iran. Health Promot Int 2018;34(5):1002-3. PMID: 30101341 [DOI:10.1093/heapro/day050]
4. Reisi M, Javadzade SH, Mostafavi F, Sharifirad G, Radjati F, Hasanzade A, et al. Relationship between health literacy, health status, and healthy behaviors among older adults in Isfahan, Iran. J Educ Health Promot 2012;1(1):31. Link [DOI:10.4103/2277-9531.100160]
5. Kalichman SC, Rompa D. Functional health literacy is associated with health status and health-related knowledge in people living with HIV-AIDS. J Acquir Immune Defic Syndr 2000;25(4):337-44. PMID: 11114834 [DOI:10.1097/00126334-200012010-00007]
6. Prentice AM, Jebb SA. Fast foods, energy density and obesity: a possible mechanistic link. Obes Rev 2003;4(4):187-94. PMID: 14649369 [DOI:10.1046/j.1467-789X.2003.00117.x]
7. King L, Watson WL, Chapman K, Kelly B, Louie JC, Hughes C, et al. Do we provide meaningful guidance for healthful eating? An investigation into consumers' interpretation of frequency consumption terms. J Nutr Educ Behav 2012;44(5):459-63. PMID: 22591579 [DOI:10.1016/j.jneb.2011.12.004]
8. Gibbs HD, Ellerbeck EF, Befort C, Gajewski B, Kennett AR, Yu Q, et al. Measuring nutrition literacy in breast cancer patients: development of a novel instrument. J Cancer Educ 2016;31(3):493-9. PMID: 25952941 [DOI:10.1007/s13187-015-0851-y]
9. Javaheri F, Serajzadeh SH, Urai N. A sociological analysis of religious propagation approach to health; case study: preachers and audience of religious speeches in Qum. Strateg Culture 2016;9(33):67-91. (In Persian) Link
10. Hemati M, Akbartabar Toori M, Shams M, Behroozpour A, Rezaei A. Measuring nutritional literacy in elementary school teachers in Yasuj: a cross-sectional study. Armaghane Danesh 2018;23(1):124-33. (In Persian) Link
11. Hoseini R, Hoseini Z. Investigating nutritional literacy of male student athletes contributed in 2018 Iran university games. J Health Lit 2019;4(1):53-9. Link
12. Sharifnia F, Ghaffari M, Ramezankhani A, Rakhshanderou S. Socio-demographic predictors of health literacy among the elderly: a correlational study. Community Health 2020;7(2):116-26. (In Persian) Link
13. Aihara Y, Minai J. Barriers and catalysts of nutrition literacy among elderly Japanese people. Health Promot Int 2011;26(4):421-31. PMID: 21307024 [DOI:10.1093/heapro/dar005]
14. Kian M. Analysis the null curriculum of nutritional literacy among high school students. J Theory Pract Curriculum 2015;3(6):101-20. (In Persian) Link [DOI:10.18869/acadpub.cstp.3.6.101]
15. Turrell G, Kavanagh AM. Socio-economic pathways to diet: modelling the association between socio-economic position and food purchasing behaviour. Public Health Nutr 2006;9(3):375-83. Link [DOI:10.1079/PHN2006850]
16. McIntosh WA, Fletcher RD, Kubena KS, Landmann WA. Factors associated with sources of influence/information in reducing red meat by elderly subjects. Appetite 1995;24(3):219-30. PMID: 7574569 [DOI:10.1016/S0195-6663(95)99763-6]
17. Gharahdaghi J, Kiyani M, Khazali P, Sadegh GS. A survey on the relation between sternum dimension and sex, age and body length in Iranian population. Sci J Foren Med 2006;12(1):35-9. (In Persian) Link
18. Ramezani Y, Mousavi SG, Sabahi BM. Comparing knowledge, attitude and nutritional performance and its relationship with body mass index (BMI) of first and fourth year Kashan university students (2009). Jentashapir J Health Sci 2012;4(2):47-55. (In Persian) Link
19. Mearns GJ, Chepulis L, Britnell S, Skinner K. Health and nutritional literacy of New Zealand nursing students. J Nurs Educ 2017;56(1):43-8. PMID: 28118475 [DOI:10.3928/01484834-20161219-09]
20. Gholabi F, Mohammad Baqer AA, Aghayari Hir T, Akram H. Association between nutrition literacy and diet with obesity. Payesh 2019;18(4):393-404. (In Persian) Link
21. Panahi R. The survey of association between health literacy and BMI among adolescents. J Health Lit 2017;2(1):22-30. Link [DOI:10.18869/acadpub.jhl.2.1.22]
22. Hemati M, Akbartabar TM, Shams M, Behroozpour A. Increasing nutritional literacy in teachers: the effect of an educational intervention. Payesh 2018;17(5):577-85. (In Persian) Link

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb