پرداختن به سلامت گروههای شغلی خصوصاً کشاورزان بهدلیل بروز بیماریهای مختلف ناشی از شغل حایز اهمیت است. در این راستا دانستن وضعیت آگاهی و عملکرد کشاورزان و نیازهای آموزشی آنان جهت تدوین بسته خدمتی مناسب ضروری میباشد. این پژوهش با هدف تعیین میزان آگاهی و عملکرد کشاورزان در مورد بهداشت حرفه کشاورزی در استان قم به انجام رسیده است.
روش بررسی
این مطالعه با روش Cross-sectional انجام پذیرفت. جامعه تحت مطالعه کلیه کشاورزان استان قم در سال 1385 بود. حجم نمونه شامل 200 نفر بود که بهصورت تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمعآوری دادهها پرسشنامهای مورد استفاده واقع شد که بهروش مصاحبه تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS11.5 صورت گرفت.
یافتهها
کمترین میزان آگاهی (10%) در خصوص عوارض ناشی از کار، در مورد بروز اختلالات کلیوی، ریوی و گوارشی ناشی از کار بود. کمترین میزان آگاهی در مورد پیشگیری از عوارض ناشی از کار مربوط به عدم فوتکردن سر نازل سمپاشها (18%)، تعمیر یا تعویض دستگاههای تولیدکننده صدا (5/18%) و استفاده از کرم ضدآفتاب بهمنظور پیشگیری از عوارض نور خورشید (20%) بود. نامطلوبترین عملکردها نیز در مورد استفاده از ماسک فیلتردار در هنگام فعالیت (8%) و اقدامات مربوط به ایمن نمودن کابین راننده تراکتور مشاهده گردید.
نتیجهگیری
با توجه به نتایج این پژوهش آگاهی کشاورزان در خصوص بهداشت حرفه کشاورزی بهویژه در مورد عوارض ناشی از کار ناکافی بود. بنابراین برنامهریزی برای ارتقای آگاهی و بهبود عملکرد این گروه مورد تأکید میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |