ملک زاده پرویز، زارعی امیر، صادقی مهدی. متاآنالیز ترنسکریپتومی سرطان دهانه رحم با رویکرد شبکه، بهمنظور شناسایی ژنهای کلیدی در بیماری. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1398; 13 (10) :53-71
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2641-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه قم
2- گروه زیستشناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سمنان
3- گروه زیستشناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سمنان ، mehdisadeghi@semnan.ac.ir
چکیده: (4573 مشاهده)
زمینه و هدف: سرطان دهانه رحم، ازجمله شایعترین بیماریها در زنان است. تشخیص دقیق و درمان بیماریهای پیچیده نیازمند شناسایی دقیق ویژگیهای مولکولی بیماری میباشد. پروفایلهای ترنسکریپتومی حاوی اطلاعات با ارزشی در زمینه بیان ژن سلولهای موردبررسی میباشد. بهکارگیری رویکرد تحلیلی متاآنالیز در کنار روشهای مبتنی بر شبکه، اطلاعات دقیق و با ارزشی از دادههای موردمطالعه در اختیار قرار میدهد که میتواند در توسعه روشهای تشخیصی و درمانی جدید مورداستفاده قرار گیرد. این مطالعه با هدف بررسی متاآنالیز ترنسکریپتومی سرطان دهانه رحم با رویکرد شبکه، بهمنظور شناسایی ژنهای کلیدی در بیماری انجام شد.
روش بررسی: در مطالعه حاضر، سه مجموعه داده با 189 نمونه برای سرطان دهانه رحم انتخاب شد. مجموعه دادهها بهطور جداگانه بررسی و نتایج حاصل در جهت به دست آوردن ژنها با الگوی بیان یکسان تلفیق گردید. از این ژنها در مرحله بعد، بهمنظور ساخت شبکه تنظیمی بیان ژنی به کمک پایگاه داده STRING استفاده شد. جهت شناسایی عناصر کلیدی در شبکه که قابلتعمیم به سرطان دهانه رحم میباشند نیز پارامترهای شبکه (شامل درجه و مرکزیت بینابینی) بهکار برده شد.
یافتهها: در این مطالعه، 194 ژن با الگوی بیانی دقیقاً یکسان، بین سه مجموعه شناسایی گردید. همچنین با آنالیز شبکه بهدستآمده، 12 ژن کلیدی در شبکه تنظیم بیان ژن سرطان دهانه رحم شناسایی شد. (برخی از این ژنها قبلاً بهعنوان انکوژن گزارش شده و در مسیر تنظیم چرخه سلولی و مسیرهای ترمیم DNA نقش دارند.)
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه، این ژنها میتوانند بهعنوان مارکرهای بالقوه تشخیصی و درمانی برای درمان سرطان دهانه رحم موردتوجه قرار گیرند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1398/8/6 | پذیرش: 1398/9/23 | انتشار: 1398/9/10