XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmari Tehran H, Jafarbegloo E, Khalajini Z, Abedini Z, Khoramirad A. The Experiences of Grief in Bereaved Women Following the Death of Their Husbands During the COVID-19 Pandemic in Qom, Iran: A Phenomenological Study. Qom Univ Med Sci J 2023; 17 : 195.2
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-3765-fa.html
احمری طهران هدی، جعفربگلو عصمت، خلجی‌نیا زهره، عابدینی زهرا، خرمی‌راد اشرف. تجربه سوگ ناشی از همه‌گیری کرونا در زنان داغدیده از مرگ همسر: یک مطالعه پدیدارشناسی. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1402; 17 () :48-60

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-3765-fa.html


1- گروه آموزش پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت معنوی، دانشگاه علوم‌پزشکی قم، قم، ایران.
2- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی قم، قم، ایران. ، jafarbegloo_2004@yahoo.com
3- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی قم، قم، ایران
چکیده:   (494 مشاهده)
زمینه و هدف: مواجهه با مرگ عزیزان ناشی از همه‏گیری کرونا، به‏ویژه مرگ‏های نابهنگام و بدون علت خاص به عنوان یکی از واقعیت‏های اجتماعی، از سخت‏ترین مواجهات اخیر دنیا قلمداد شد. آثار روان‌شناختی مرگ ناشی از این بیماری ویروسی بر بهداشت سلامت روان افراد در سطوح مختلف جامعه، به‌ویژه خانواده از اهمیت بسزایی برخوردار بود. این مطالعه با هدف تبیین تجربه سوگ ناشی از پاندمی کرونا در زنان داغدیده‏ از مرگ همسر در شهر قم انجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش از رویکرد پدیدارشناسی استفاده شد. 12 زن داغدیده ناشی از سوگ همسر در پاندمی کرونا به روش نمونه‏گیری هدفمند از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته تا رسیدن داده‏ها به اشباع کامل انتخاب شدند.  
یافته‌ها: تحلیل داده‏ها منجر به 3 مضمون اصلی و 10 مضمون فرعی شد که شامل سوگ پیچیده (مرگ مبهم، وداع بی‌آغوش و سوگواری در تنهایی)، سوگواری نامتعارف (مرگ غریبانه، به حاشیه رفتن آداب دینی تدفین و مجلس مجازی) و پیامد سوگ (تجارب معنوی، هراس اخلاقی، استیگمای اجتماعی و بی‌اعتمادی به کادر درمان) بود.
نتیجه‌گیری: واکاوی تجارب زیسته‏ زنان داغدیده از مرگ همسر نشان داد تجارب سوگ پاندمی کرونا با تجارب سوگ سایر مرگ‌ها از 2 جنبه تفاوت داشت: نخست این‌که در بیشتر تجربه شرکت‌کنندگان، علت مرگ ناشی از این بیماری در هاله‏ای از ابهام بوده است. این وضعیت موجب تشدید فرایند سوگ و آسیب‌پذیری زنان داغدیده شده بود. دوم این‌که به علت ماهیت خاص بیماری کرونا و الزام به رعایت قرنطینه، محروم شدن از اجرای مراسم معمول و آیین‌های مذهبی سوگواری بر اساس فرهنگ رایج و به تبع آن، سوگ ناتمامی را به دنبال داشت. کسب تجارب معنوی از جنبه‌های مثبت تجارب زنان بود. تدابیر و خط‌مشی مراقبتی در نظام سلامت در چنین بحران‌هایی برای حمایت از خانواده‌ها، به‌ویژه زنان و پیشگیری از آثار سوء آن توصیه می‌شود.
شماره‌ی مقاله: 195.2
متن کامل [PDF 5980 kb]   (279 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (436 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: زنان
دریافت: 1402/4/7 | پذیرش: 1402/5/2 | انتشار: 1402/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb